Op het gehoor natuur ervaren

Brabants Dagblad 9 - april - 2019 door Peter de Bruin

 20190419 Brabants Dagblad

 Ook voor tandemteam van slechtzienden in Vught is het seizoen weer begonnen. Regelmatig trapt het team samen een rondje door de regio.
'We zijn constant aan het praten op de tandem' zegt Ruth-Anne Baas. "Jan en ik fietsten langs een terrein waar honden met een kudde schapen aan het trainen waren.
Dan vertel ik wat die honden doen en hoeveel schapen er lopen. Het gefluit van de trainers hoort hij zelf. Er is niets mis met zijn oren." 
Voorrijder Ruth-Anne Baas uit Maren-Kessel en haar achterrijder Jan Vermue uit Vught rusten in Drunen even uit na hun eertste kilometers richting 
Loonse en Drunense duinen. Ongeveer 50 fietsers onder hen zo'n 20 mensen met een visuele beperking, begonnen afgelopen weekende aan het
33ste seizoen van 'Tandemclub Vught'.
"Je bent lekker in beweging in de natuur", vervolgt Vermue, die bijna niets ziet. "Je bouwt op gehoor indrukken op. Soms hoor je vogels, auto's of een hond blaffen.
Je voelt de wind langs je oren", legt hij uit. 
Ruth-Anne en Jan ontmoetten elkaar twee jaar geleden via de website NLvoorelkaar. "Het klikte", aldus Anne-Ruth. "Jan heeft zelfs aan mij buik gevoeld toen ik
in verwachting van mijn zoontje was. We zijn goede kennissen. Inspirerend om te merken dat Jan ondanks zijn beperking nog vol in het leven staat." 
Voorrijder Peter Thijssen uit Den Bosch is gekoppeld aan Corné van Ierland uit Tilburg. "Ik kijk er wel naar uit. Je hebt andere praat, hé", aldus van Ierland.
Hij 'ziet' de wereld door een waas van dichte mist. "Ik zie iets, maar niet veel. ik zou willen dat er in Tilburg ook een tandemclub was."
 
Familie
Voorrijder Thijssen geniet van de eerste tocht. "Als ik de glimlach van Corné vergelijk met mijn glimlach, minstens net zo veel", schat hij in.
"Ik zit al zo'n twintig jaar op de tandem bij de club. Mijn vrouw is niet zo'n fietser. In je eentje fietsen is niet zo leuk. Toen kwam de tandemclub op mijn pad.
Je probeert een gids te zijn voor degene die achter je meefietst. De start van het seizoen is elk jaar bijzonder. Je leert elkaar beter kennen. Het is steeds meer familie."
De club gaat tot en met oktober nog acht keer op pad. "We tellen 40 voorrijders en 24 visueel beperkten." aldus toercommissaris Toon de Bresser uit Oisterwijk.
"Er kunnen nog mensen bij. Het is nooit genoieg. Je geeft de mensen een leuke dag en elkaar een heerlijk gevoel."
 

d e   v e r e n i g i n g

voorzitter: Dorotee Dalmeijer
toer-commissaris: Toon de Bresser
secretaris: Angela van Meer
penningmeester: Marian Dormans

 

t a n d e m t o c h t e n

Elke drie tot vier weken 'n tocht
van circa 45 km. In totaal 9 tochten.
Niet in de grote (school)vakantie
en niet in de winter
Steeds op zaterdag van 9 tot 16 uur.

 

g e g e v e n s

Kamer van Koophandel nr. 40218496

IBAN rekeningnummer:
NL 08 INGB 0004 8092 33

 

contact secretariaat


telefoon06 - 27 45 33 95


apenstaartjesupport@tandemclubvught.nl

LegetøjBørnetøj